lauantai 19. maaliskuuta 2016

Cold World Hustlers - Iceland (Blackmarket Records, 1995)

1. Cold World
2. Cold Day In Hell
3. Everyday Thang Feat. One Tyme
4. Run So Fast Feat. K-Love
5. Nasty Lyrics '95
6. Straight Doin' It
7. The Zone Feat. Female Fonk
8. Iceland
9. 415 Reasons Feat. 11/5
10 Lil Homie
11. Cold World Feat. U.D.I.
12. Jeffrow
13. One Time Too Many
14. Dirty
15. Taste Da Hate Feat. Dre Dog, Chill & Cougnut


Kesäisimmistä albumeista värittämisen jälkeen onkin hyvä siirtyä hieman viileämpiin tunnelmiin nimittäin Cold World Hustlersien järjestyksessään toisen albumin, vuonna 1995 Blackmarket Recordsin kautta julkaistun Icelandin pariin. Itse asiassa Iceland julkaistiin alun perin omakustanteena Cold World Hustlers Recordsin kautta, mutta myöhemmin Blackmarket Records otti levyn nimensä alle. Anyway, monelle Iceland on se kaikkien aikojen San Franciscon ja Bay-Arean kovin albumi ja täytyykin sanoa, että kyseessä on erittäin tiukka tekele! 11/5:n ja U.D.I.:n kanssa Cold World Hustlers muodostaa ehkä hieman misogyynisestikin nimetyn Kill-A-Hoe -kollektiivin, joka on puskenut ulos monta tämän aika kauden klassikkolevyä. Tähän väliin on kuitenkin hätäisimmille pakko hieman selventää ”hoe” sanan käyttöä räpissä. Termillä voidaan viitata ihan yhtälailla molempiin sukupuoliin, niin selkään puukottaviin rottiin kuin epäluotettaviin hupakoihin, joten herkimpien ei kannata repiä tästä pelihousujaan. Mutta se siitä paskanjauhamisesta, takaisin itse asiaan: Cold World Hustlersissa mikrofoniin sylkevät siis E-Sic ja Big Vic. Alun perin ryhmään kuului myös kolmas jäsen, 4-1-So-Sic-Ass-Rell, joka ammuttiin kauppareissulla ennen toisen levyn ilmestymistä, joten miestä ei kuulla Icelandilla kuin muutamalla raidalla.  

Millaisesta levystä sitten on musiikillisesti kyse? Nimestään huolimatta Iceland ei ole soundillisesti kylmä kuin jää, kuten eräs tamperelainen vapaaottelija ja sanataitelija, vaan kyseessä on letkeää flowta funkkaaviin biitteihin sisältävä tekele. Soundi on hyvin lähellä 11/5 Fiendin’4 Tha Funk levyä eli läskeiltä bassoilta ja vinkunoilta ei voi välttyä. Tämä ei sinänsä ole mikään ihme, sillä levyn tuottajana on suurimmaksi osaksi häärännyt Fiendin’ 4 Tha Funkiltakin tuttu T.C. Muita tuottajia Icelandilla ovat The Enhancer ja Reggie, joista molemmilla on enemmän tai vähemmän sormensa pelissä viiden levyltä löytyvän biisin kanssa. Levy on siis hyvinkin kesäinen tekele ja tuotanto tasaisen tappavaa heti ensimmäisistä sekunneista lähtien. En tiedä putoaako tämä ihan G-funkin kategoriaan, mutta soundillisesti ainakin hyvin lähellä G-funkkia liikutaan.

Kovien biisien kohdalla Icelandilla on runsauden pula, sillä levyn jokainen raita on klassikko. Jos nyt jotain kuitenkin pitäisi nostaa esille niin yksi kaikkien aikojen kovimmista rap-biiseistä ”Cold Day In Hell”, jokapäiväistä elämää Hunters Pointin lähiöissä kuvastava kesäinen ”EverydayThang (feat One Tyme)” sekä ”Run So Fast (feat. K-Love)”. Levyltä löytyy myös Lil ½ DeadinCavvy Soundsin” ja 11/5:n ”Garcia Vegasin” tasoinen erittäin funkkaava bängeri nimittäin ”415 Reasons (feat. 11/5)”, joka onkin edelleen yksi tiukimmista tämän aikakauden rykäisyistä ja ehdottoman tutustumisen arvoinen! Myös ”Taste Da Hate (Feat. Dre Dog, Chill & Cougnut)” on vielä pakko nostaa esille, ihan jo pelkästään Dre Dogin a.k.a. Andre Nickatinan biisillä pudottaman ihan sairaan kovan versen takia. Dre Dogin lisäksi levyllä vierailevat jo aiemmin mainitut 11/5 ja U.D.I. sekä Cougnut, Chill, Female Fonk, K-Love ja One Tyme eli erittäin tiukkaa lyyristä tykitystä on siis luvassa!


Saatavuus: Albumi on harvinainen ja todella haluttu eli jos näet tämän jossain kohtuuhintaan niin osta! Tyypillisesti Ebayssa hinnat liikkuvat $50 ylöspäin. Iceland löytyy kuitenkin kokonaisuudessaan Youtubesta ja Spotifysta, joten siitä pääsee nauttimaan ilman fyysisen kappaleen hankkimistakin.

#90'sRap #WestCoast #BayArea #G-Funk

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti