tiistai 15. maaliskuuta 2016

11/5 - Fiendin' 4 Tha Funk (Dogday Records, 1995)


1. Peace, Knowledge, Unity
2. 11/5 On The Inside
3. Garcia Vegas
4. Straight Murderism
5. Pimp Theme
6. Flat On Yo Ass
7. U.D.C.W.I. Of 11/5 Feat. Cold World Hustlers & U.D.I.
8. Fiendin 4 tha Funk
9. The Way I Was Raised
10. Billy "Studio Danksta" Jam
11. Brousin
12. Hell Raiser
13. Kill-A-Hoe Feat. U.D.I.



”Gangbangin’ is obsolete, so stop killing and start chillin”

Näin julistaa kansalaisaktivisti Herm Lewis 11/5:n Fiendin’ 4 Tha Funk -levyn avausraidan ”Peace, Knowledge and Unity” monologissaan. Tästä lähteekin sitten käyntiin se San Franciscon alueen ja ehkä koko Bay Arean kaikkien aikojen rap-levy; 43 minuuttia 28 sekuntia silkkaa täydellisyyttä, joka toimii kuin litra kossua ennen baaria. Mutta ennen levyn sisältöön siirtymistä valoitetaan hieman ryhmän taustoja. 11/5 on San Franciscon Hunters Pointin lähiöistä ponnistava ryhmä, jonka muodostavat Tay Da Tay, Hennessy ja Maine-O. Vuonna 1995 Dog Day Recordsilta julkaistu Fiendin’ 4 Tha Funk on kyseisen porukan debyyttialbumi, joka välittömästi julkaisemisen jälkeen saavutti underground -legendastatuksen rap-piireissä. 11/5 muodostaa yhdessä Cold World Hustlersien ja U.D.I.:n (Under Da Influence) kanssa Kill-A-Hoe -ryhmittymän, joista kaikki antavat tulitukea myös Fiendin’ 4 Tha Funk levyllä.

Fiendin’ 4 Tha Funkin lyriikoiden tematiikkahan pyörii perus asiallisten gangsta-tarinoinnin ja gheton elinolojen kuvaamisen ympärillä eli paritukselta, katuväkivallalta ja diilaamiselta ei voi välttyä tämän(kään) levyn kohdalla. Tosin näiden perinteisten teemojen seasta on havaittavissa syvempääkin sanomaa, kuten yhteiskunnallista heräämistä ja yleistä elinolojen pohtimista. Levyn tuotannosta vastaa Bay-Arean kyseisen aikakauden legendatuottaja T.C. jolla on ollut näppinsä pelissä monen klassikkolevyn kohdalla. T.C. onkin onnistunut loihtimaan Fiendin’ 4 Tha Funkille jumalaisen kovat taustat ja meininki on levyn nimen omaisesti todella funk. Albumi onkin laadukkaan tasaista Bay-Area soundia parhaimmillaan, josta ei smootheja ja funkkaavia taustoja puutu.

Sitten ne biisit. Levyltähän ei löydy yhtään heikkoa raitaa, mitä voidaan pitää jo saavutuksena sinänsä. Sen sijaan toinen toistaan kovempia raitoja levyltä löytyy heti albumin toisesta biisistä ”11/5 On The Inside” lähtien. Levyn nimikkobiisi ”Fiendin’ 4 Tha Funk” ja hieman synkempi veljeyden ylistys ”Brousin” sekä ”Pimp Theme” ovat myös mainitsemisen arvoisia. ”Straight Murderism” -raidan kertsissä puolestaan pyörii varmasti monelle tuttu luuppi Dr Dren High Powered -biisiltä. Kirsikkana kakun päällä erikoismaininnan levyltä saa vielä ehkä kaikkien aikojen party starter räpin saralta ”Garcia Vegas”, jota myös eräs Olarilainen pitkän linjan rap-artisti on versioinut. ”Garcia Vegasiin” on menestyksekkäästi sämplätty The TimenThe Walk” kappaletta, mikä saa biisin rullaamaan kuin juna raiteillaan. 

"Over high, eleven five
I've been smokin all day you can tell from my eyes
Smoke in my lung you can feel it in my chest
Just copped another gram now guess what's next
"

Superlatiivit ei meinaa riittää, sillä Fiendin' 4 Tha Funk on kokonaisuudessaan täydellinen paketti ja yksi todellisia levyhyllyn kulmakiviä. Levyä voi suositella kaikille lämpimästi.

Saatavuus: Levyä ei ole saatavilla fyysisenä kappaleena enää muuta kuin erinäisistä second hand shopeista. Ebayssa hinnat pyörivät tyypillisesti 40 €:stä ylöspäin. Albumi löytyy kokonaisuudessaan kuitenkin Spotifysta ja Youtubesta, mikäli fyysiseen kopioon ei halua sijoittaa.

#90’s Rap #G-Funk #Westcoast  #Bay-Area 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti