sunnuntai 5. kesäkuuta 2016

Y-D - Give It Up To The G's (Steel Toe Records / Snake Pit Records, 1996)

1. Sad Story Feat. Cross
2. Nuts To The Floor
3. No Holds Barred
4. Bring It On
5. Let Your Patna Smoke
Feat. Drew
6. Contract
Feat. J. Dubb
7. Give It Up To The G’s
Feat. Drew
8. Young Ass Nigga
9. Justice
10. Street Mentality
Feat. Angie
11. Quarter To A Key
Feat. Donella Williams
12. All Day Everyday
Feat. Cross & Dirty Dave
13. Money
Feat. Bo-Lacey, Gangsta P & J. Dubb)




Seikkailu jatkuu pitkin Yhdysvaltain länsirannikkoa ja tällä kertaa suuntaamme San Franciscon Bay Arean kolmanneksi suurimpaan kaupunkiin eli Oaklandiin. Väkiluvultaan hieman Helsinkiä pienemmässä Oaklandissa vaikuttaa tai vaikutti mies nimeltä Y-D, joka laittoi vuonna 1996 ulos albumin nimeltä Give It Up To The G’s Steel Toe Recordsin tai Snake Pit Recordsin kautta, lähteestä riippuen. Kyseessä on aika harvinainen tekele, eikä niin kyseisestä albumista kuin herrastakaan löydy juurikaan tietoa internetistä. Ainut informaatio, mitä kyseisestä levystä oikeastaan olen onnistunut löytämään on, että tällainen levy on ylipäänsä kyseisen herran toimesta julkaistu vuonna 1996 ja se on tullut ulos Oaklandissa. Jos joku tietää kaverin ja/ tai albumin taustoista enemmän, tarkentakoon. Sanomattakin on siis selvää, että kyseinen levy on tuntematon suurimmalle osalle. Anyway, levyä ei silti kannata nukkua ohi, sillä niin helvetillisen kova tekele on kyseessä.

Give It Up To The G’s on 13 biisin paketti, jonka tuotannosta ovat vastanneet ilmeisesti Troy White ja suht legendaarinen G-Man Stan, jolla on ollut ties monessako Bay Arean tämän aikakauden julkaisussa sormensa pelissä. Soundiltaan levy on todella kesäinen, vaikka kyseessä ei ehkä ole sitä puhdasta G-funkkia, tai ainakaan ihan sitä Long Beach -tyyppistä soundia, miksi G-funk aika usein mielletään. Y-D kutsuukin itse musiikkiaan ”ghetto funkiksi”, joka onkin ehkä ihan hyvä termi kuvaamaan albumin tyylisuuntaa eli tiukoilla bassoilla ja kevyillä syntikoilla varustettu rytmikäs meininki on tätä Y-D:n kuvailemaa ghetto funkkia. Give It Up To The G’s on myös helvetin melodinen levy täynnä Y-D:n ”puolilaulettuja” kertsejä, jotka ovat jotain laulamisen ja räppäämisen väliltä. Tämä ei silti todellakaan ole huono asia, vaan kuulostaa itseasiassa aika hyvältä. Muutenkin Y-D:n ääni on todella miellyttävä ja räpit putoilevat rauhallisesti, mutta miehekkäästi suht lungien taustojen päälle. Tematiikka albumilla eroaa hieman tyypillisistä tämän genren julkaisusta, sillä sekaan mahtuu kantaaottaviakin aiheita muun muassa poliisin harjoittamasta rotusyrjinnästä. Kaiken kaikkiaan Y-D vaikuttaa suht terävältä kaverilta ja on onnistunut välttämään kliseitä tällä albumilla melko tehokkaasti. Vierailijoita levyllä ovat muun muassa Bo-Lacey, J-Dubb ja Gangsta P. 

Niistä biiseistä… Levyn kaikki biisit on kovia! Laadun puolesta ainuttakaan ei voi nostaa yli toisen, vaan biisien kulloinenkin arvostus riippuu ihan vallitsevasta mielentilasta. Itselläni ehkä eniten soitetuimmat biisit ovat Let Your Patna Smoke (feat. Drew), Bring It On, mutta myöskin levyn avaava Sad Story (feat. Cross)ja kantaaottava Justice ovat olleet yksittäisistä biiseistä kovassa soitossa. Tyypillisesti levy tulee soitettua läpi alusta loppuun ja tätä suosittelen myös kaikille muille lämpimästi!

Saatavuus: Levystä on julkaistu sekä CD- että kasettiversio, mutta niitä ei saa oikein mistään. Joskus harvoin Ebayssa näkee levyä olevan myynnissä, mutta silloinkin hinnat pyörivät helposti satasen paremmalla puolella. Myöskään Spotifysta levyä ei löydy ja Youtubestakin vain hajanaisia biisejä. Tämän albumin kohdalla voikin suositella warettamista, sillä pienellä googlettelulla albumin lataaminen on suht vaivatonta. Myöskin allekirjoittaneelta levyä voi kysellä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti