lauantai 28. toukokuuta 2016

RBL Posse - Ruthless By Law (In-A-Minute Records, 1994)

1. Bounce to This Feat. Cellski
2. Blue Bird
3. I Got My Nine
4. FunkDaFied
5. Listen to My Creep
6. The Sound
7. M.N.O.H.P. Feat. Cellski
8. Livin That Life
9. Niggas On The Jock
10. Feels Good to Be a Gangsta
11. Pass The ZigZags
12. Smoke a Blunt
13. Dedication (Bitch Or A Hoe)
14. Still Ain't Learned
15. Herm-Outro" (The Message) Feat. Herm Lewis


Jatketaan aikamatkaa Bay Arealla ja pysytään San Franciscon Hunters Pointissa. Vuosi oli 1991, kun Black C (Christian Mathews) ja Mr. Cee (Kyle Church) perustivat ryhmittymän nimeltä RBL Posse (Ruthless By Law Posse). Tämän jälkeen mukaan liittyi myös Hitman ja RBL Posse oli kasassa. Jo perustamisvuotenaan RBL Posse laittoi ulos legendaarisen omakustanteen nimeltä Don't Give Me No Bammer, joka niitti mainetta Billboardin Hot Rap Singles -listalla. Omakustannetta seurasi seuraavana vuonna varsinainen debyyttialbumi A Lesson to Be Learned, joka nousikin heti Billboardin Top R&B/HipHop Albums -listan sijalle #60. Näihin albumeihin ei kuitenkaan ainakaan vielä tässä blogikirjoituksessa keskitytä, vaan suurennuslasin alla on ryhmittymän vuonna 1994 julkaistu Ruthless By Law nimeä kantava toinen varsinainen albumi. Tämä lätty julkaistiin myös In-A-Minute Recordsin kautta aivan kuten heidän debyyttinsäkin ja ylsi myös Billboardin varsinaiselle top 200 -listalle, joskin pysytellen melko lailla listan häntäpäässä. Tämän jälkeen vuorossa olikin vuosi 1995 sekä Hitmanin sooloalbumi ja hiljalleen vuosi vaihtui vuoteen 1996. Kyseistä vuotta ei kuitenkaan ehditty viettää uudenvuoden päivää pidemmälle, kun Mr. Ceetä ammuttiin yhdeksän kertaa kello viiden aikoihin iltapäivällä lähellä kotiaan Harbor Roadilla ja RBL Possen yksi kolmesta jäsenestä oli poissa. Tämä aloitti vuosia kestäneen ja useita kymmeniä uhreja vaatineen jengisodan alueella. Kyse oli huumeista, rahasta, kunnioituksesta ja tottakai myös räpistä. "You got brothers killing brothers over money and fame. . . . It's a cold, cold day." riimitteli nyt kaksihenkinen RBL Posse Hostile Takeover -albumilta löytyvällä Millenium Mayhem kappaleellaan vuonna 2001. Pari vuotta tämän jälkeen vuonna 2003 myös Hitman ammuttiin kuoliaaksi Hunters Pointissa ja toinen RBL Possen perustajajäsenistä oli poissa. Black C on kuitenkin jatkanut musiikintekoa sooloartistina ja julkaissut RBL Possen materiaalia omilla sooloalbumeillaan. RBL Possen tarinasta voisi kirjoitella ihan oman tekstinsä, mutta keskitytään nyt kuitenkin yhtyeen nimeä kantavaan järjestyksessään toiseen studioalbumiin ja palataan RBL Possen tarinaan ehkä myöhemmin.

“Man there's a blue bird on my shoulder can I kill it?”

Symbolismi sinisen linnun mukanaan tuomasta ilosta ja onnesta saa heti levyn alkutahdeista lähtien kyytiä ja ylläoleva laini kuvaa tavallaan hyvin koko albumia. RBL Posse räppää mitään kaunistelematta San Franciscon ja erityisesti Hunters Pointin katujen meiningistä. Meininki on rehellistä, mutta raakaa. Lyyrikkoina RBL Possen jäsenet on taitavia ja räpit rullaavat sulavasti biitteihin. Levyn tuotannosta on vastannut RBL Posse itse ja herra nimeltä Cellski. Myös muun muassa Cold World Hustlersin Icelandilla mukana ollut The Enhancer ja Bay Arean legendatuottaja T.C. ovat hääränneet mukana tuottamassa albumia. Tuotanto albumilla onkin todella hyvässä kuosissa ja soundi on taattua Bay Areaa: Bassolinjat iskevät kovaa, syntikoita ei säästellä ja kertseihin on panostettu. Levyllä on vierailunsa tekee Cellski ja myös 11/5:n Fiendin’ 4 Tha Funkin aloittava Hunters Pointin oma kansalaisaktivisti Herm Lewis käy julistamassa sanomaansa levyn viimeisellä biisillä.

Levyllä ei ole huonoja biisejä, vaan taso on tasaisen tappavaa alusta loppuun. Suurimpina hitteinä mainittakoon, jonkinlaisen Hunters Pointin lokaalin klassikkostatuksen saanut ”Bounce to This (feat. Cellski)”, tietenkin levyn kakkosraita ”Blue Bird” ja nimensä veroinen ”I Got My Nine. Myös The Sound” ja ”M.N.O.H.P (feat. Cellski)” ovat mainitsemisen arvoisia. Lisäksi erikoismaininnan allekirjoittaneen kirjoissa saa biisi nimeltä Still Ain’t Learned. Kyseistä biisiä on nimitäin sen verran paljon tullut aikoinaan tullut luukutettua.

Saatavuus: Levy ei ole mikään harvinaisuus, vaan sitä on saatavina niin CD:nä kuin vinyylinä kohtuu helposti ympäri nettiä. Toki perus Anttiloista ei varmastikaan löydy, mutta esimerkiksi The Funkiest levyä myy. Albumi löytyy myös Spotifysta ja Youtubesta kokonaisuudessaan.

#90'sRap #BayArea #SanFrancisco #HuntersPoint #WestCoast

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti