sunnuntai 20. maaliskuuta 2016

Foesum - Perfection (Penalty Records/Tommy Boy Records, 1996)


1. Introduction Feat. Lil Wayne
2. The Ultimate Collaboration Feat. Juda Ranks, Lil Wayne & Twinz
3. In the Wind (What Goes Around)
4. Lil Somethin' Somethin' Feat. Aisha O'Dell
5. Who Got Game Feat. The Pac Crew
6. Runnin' Game Feat. Bo-Rocc
7. Whowouldofevathought? Feat. Nancy Fletcher & Natasha Walker
8. G-Skit Feat. Roosevelt Kathy & Roosevelt Moore
9. Just Get On Down (G-Shit)
10. Listen to the Sound
11. Don't Get it Twisted Feat. Frederick Nassar
12. Come Take a Ride Feat. Aisha O'Dell
13. Who Got Your Back Feat. A.L.T., O Genius & Wayniac
14. Some Things Never Change Feat. Diane Gordon


Seuraavaksi onkin aika iskeä soittimeen se ehkä kaikkien aikojen kesälevy nimittäin vuonna 1996 Penalty Recordsin/Tommy Boy Recordsin kautta julkaistu Foesumin debyyttialbumi Perfection! Jos tätä albumia pitäisi jotenkin yrittää kuvailla, niin ensimmäisenä mieleen tulee termit ”chilli” ja ”lungi”. Kyseessä on täydellinen 14 biisin paketti hyvän mielen musiikkia, mikäli tällaista termiä voi ylipäänsä tämän genren kohdalla käyttää. Mistään partiopoikien kuorolauluista ei kuitenkaan ole kyse, vaan melko katu-uskottavista kavereista Foesumin kohdalla puhutaan. Tämän Kalifornian Long Beachilta ponnistava hyvin G-funk pitoisen orkesterin muodostavat T-Dubb, MNMsta ja DJ Glaze. Perfection on se levy, jota näkee lähes jokaisella kesä-mixtapella, jota yleensä räpin saralla julkaistaan. Kyseessä onkin parasta mahdollista G-funk soundia puhtaimmillaan ja täydellistä chillailumusaa.

Levyn musiikillista puolta tulikin jo hieman avattua, mutta jatketaan siitä mihin jäätiin. Perfection on täynnä melodisia syntikoita ja levyn biisit rakentuvat paljolti myös vahvoille ja koukuttaville lauletuille kertosäkeille. Perfectionilla kuullaankin myös sekä mies- että naispuolisia R&B laulajia, kuten esimerkiksi Nancy Fletcheriä vetämässä kertsejä.  DJ Glaze vastaa levyn tuotannosta käytännössä yksin ja tämä onkin varmasti yksi syy miksi levyn taustat ovat tasaisen kovia. DJ Glazen biitit on mielestäni soundillisesti melko lähellä esimerkiksi Warren G:n vastaavia eli tyypillisesti hitaita, hyvin rullaavia, tuhdit bassolinja omaavia biittejä, kyllästettynä vinkuvilla syntikoilla ja sielukkailla kitaroilla. Levyn lyyrinen puoli rullaa tasaisen tappavasti ja äijien tyylit pelaavat loistavasti yhteen. Kuten jo aiemmin tuli mainittua niin kyseessä on överilungia hyvän mielen musiikkia, mikä näkyy myös biisien aihepiireissä, joissa keskitytään lähinnä elämän hyviin asioihin ja menneiden päivien muisteluun Long Beachilla. Perfectionilla kuullaan vierailijoina liuta pääasiassa muita Long Beachin alueen artisteja. Esimerkiksi suht legendaarinen Twinz ja kertsien erikoismies Bo-Rocc Dove Shackista pääsevät ääneen Perfectionilla. Muita vierailijoita lätyllä ovat muun muassa jo aiemmin mainittu Nancy Fletcher sekä ALT, O.G.Enius & Wayniac.

Kaikki levyn biisit ovat tasaisen kovia, koska tässä blogissahan ei paskoja levyjä esitellä. Kuitenkin jos jotain biisejä pitäisi nostaa esille esimerkiksi sopiviksi raidoiksi menettää Foesum-neitsyys, niin ne voisivat olla vaikkapa seuraavat: ”In The Wind (What Goes Around)”, ”Runnin Game (feat. Bo-Rocc)”, ”Listen To The Sound”, ”Don’t Get It Twisted (feat. Frederick Nassar)” ja ”Some Things Never Change”. Näillä pääseekin alkuun ja seuraavaksi voikin kuunnella koko levyn, ja sitten koko Foesumin tuotannon. Kyseessä on niin sanottua laillista douppia.

Saatavuus: Niin kuin tyypillisesti nämä tämän aikakauden ja genren klassikkolevyt, on Perfectioninkin fyysiset kappaleet kiven alla ja niistä maksetaan kymmeniä ja jopa satoja euroja/dollareita keräilijöiden toimesta erinäisillä foorumeilla. Valitettavasti Spotifysta ei löydy levyltä kuin joitain biisejä, mutta esimerkiksi Youtubesta Perfection löytyy kokonaisuudessaan. Myös allekirjoittaneelta kyseistä lättyä voi yiedustella, mikäli haluaa saada sen kuunteluun. 

#90'sRap #WestCoast #PureGFunk #kesämusa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti